Ochelari de vedere

Ochelari de soare

Ochelarii de vedere la origini...

Istoria ochelarilor de vedere incepe in Antichitate, atunci cand egiptenii foloseau cristale slefuite in forme convexe pentru a mari imaginile. Grecii si romanii au continuat folosirea acestor tipuri de lentile pentru a-i ajuta pe cei ce nu reuseau sa citeasca cu ochiul liber. Primul obiect folosit in "corectia vederii" a fost inventat in anul 1000 d.Hr.

Denumit "cristal pentru citire", acesta era o sfera din sticla care creea efectul de marire. In jurul anului 1284 apar in Italia primii ochelari de vedere. Sticla folosita in confectionarea acestora permitea atat marirea, cat si compensarea vederii. Desi erau folositori, ochelarii erau greu de purtat in conditiile in care nu erau prevazuti cu rame, ci se fixau direct pe nas. Primele rame de ochelari au fost confectionate din lemn sau os de animal.

Lentilele destinate corectiei miopiei au aparut la mijlocul secolului 15. Pana in secolul al 16-lea atat in Anglia, cat si in Franta, folosirea ochelarilor pentru corectarea vederii era tabu deoarece problemele oftalmologice erau o rusine. In tot acest timp a aparut moda purtarii monoclurilor si a ochelarilor cu un singur brat vertical. Acestea au devenit rapid un accesoriu la moda in randul elitelor.

Abia in 1752 apar pentru prima data bratele laterale de fixare a ochelarilor, inventia unui designer britanic. De asemenea, el a folosit pentru prima data sticla cu tenta verde sau albasta pentru confectionarea lentilelor pentru ochelarii de vedere. Putem considera ca folosirea lentilelor colorate a reprezentat aparitia primilor ochelari de soare, care nu aveau, insa, o protectie reala impotriva efectele daunatoare ale razelor solare.

Benjamin Franklin este considerat si el un inventator in domeniul ochelarilor. Acesta a apelat la opticianul sau pentru a rezolva problema alternarii permanente a ochelarilor de aproape cu cei de distanta prin confectionarea unor lentile speciale. Astfel, in 1780 au aparut primele lentile bifocale. De atunci si pana in prezent ochelarii au suferit schimbari de design si forma, ramanand neschimbati din punct de vedere al elementelor de baza.

Ochelarii de vedere in prezent...

Motivul pentru care trebuie purtati ochelarii de vedere este, cu siguranta unul medical, de corectie a viciilor de refractie, de protectie, acestia avand si un rol estetic. Ochelarii de vedere pot redefini in chip fericit infatisarea persoanei care ii poarta, conferind eleganta si completandu-i personalitatea. Secretul sta in alegerea ramelor de ochelari potrivite formei fetei, nuantei parului, dar si tendintelor impuse de moda. Astfel, ochelarii vor deveni mai mult decat o necesitate; vor deveni o bijuterie, un accesoriu care iti va completa tinuta.

Asadar, daca aveti fata patrata, va sugeram sa alegeti o pereche de rame ovale, care vor indulci trasaturile chipului. Nu optati pentru rame dreptunghiulare si nici pentru unele foarte subtiri. Daca aveti fata rotunda, recomandam ramele dreptunghiulare, sau chiar patrate. Astfel, atentia va fi canalizata asupra jumatatii superioare a chipului dumneavoastra.

Pe langa forma ramelor un alt aspect important il reprezinta culoarea. In functie de impresia pe care doriti sa o lasati in urma sau de personalitatea dumneavoastra, puteti opta pentru rame in culor tari sau pentru cele in nuante discrete. Pentru un efect spectaculos, recomandam ca nuanta ochelarilor de vedere sa fie in contrast cu nuanta parului, a ochilor sau cu nuantele hainelor.

Sa fii la moda, dar unic in acelasi timp este unul dintre cele mai fierbinti trenduri ale momentului. Accesoriile pot schimba o tinuta banala intr-una moderna. In ultimii ani, ochelarii de vedere au devenit si ei parte integranta a curentelor de moda, fiind din ce in ce mai prezenti pe podiumurile de prezentare ca accesorii. De la sezon la sezon, ochelarii de vedere, la fel ca ochelarii de soare, au "suferit" modificari de design impuse de marile case de moda. Cu toate acestea, optiunile sunt diverse, iar gusturile nu se discuta. Puteti alege modele clasice, de inspiratie vintage, sport sau casual. Tot ce conteaza este sa devina, in mod armonios, parte integranta a infatisarii dumneavoastra.

Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic Optica medicala Catalina Optic