In ultima perioada numarul afectiunilor oculare generate de soare a crescut, ca urmare a subtierii stratului de ozon. Expunerea neprotejata la soare poate avea efecte adverse asupra ochilor, putand provoca afectiuni ireversibile.
Pentru protectia ochilor recomandam folosirea ochelarilor de soare adecvati in timpul activitatilor in aer liber, mai ales in zonele cu suprafete reflectorizante (apa, zapada, nisip). Purtarea ochelarilor de soare este necesara chiar si in zilele noroase, atat vara cat si iarna, intrucat radiatiile UV penetreaza stratul de nori. Folosirea ochelarilor de soare este obligatorie in cazul copiilor ai caror ochi sunt mult mai sensibili la razele soarelui.
Echipa Catalina Optic va recomanda ochelari de soare cu lentilele colorate, clasice, cat si pe cei cu lentile polarizate, lentilele fotocromatice sau transparente cu filtru UV.
Lentilele polarizate – ofera un contrast mai bun al imaginilor prin blocarea luminii reflectate (considerata parazita ) in suprafetele orizontale (apa, zapada, sosea, nisip), dar si prin oprirea radiatiilor UV.
Lentilele fotocromatice – se inchid si se deschid la culoare in functie de intensitatea luminii solare. Pot fi folosite atat in aer liber, cat si in incapere. Acestea ofera protectie ochiului prin filtrarea 100% a radiatiilor UV.
Calitatea de baza a ochelarilor de soare este filtrul UV, elementul care protejeaza ochii de razele puternice ale soarelui. Acesta este un tratament special, ce se aplica pe suprafata lentilelor pentru protectia ochilor impotriva radiatiilor ultraviolete.
In functie de puterea sa de diminuare a radiatiilor, filtrele UV se impart in 5 categorii:
0 - filtrele UV din aceasta categorie au o putere foate redusa de atenuare a luminii solare; au o utilizare restransa si sunt in general ochelari estetici; permit conducerea auto diurna.
1- in aceasta categorie intra filtrele cu o putere slaba de diminuare a intensitatii luminii solare; utilizare specifica, permite conducerea auto diurna
2- sunt filtre solar cu utilizare generala care permit conducerea auto diurna
3- sunt folosite pentru radiatie solara intensa; permit conducerea diurna
4- sunt folosite in conditii de radiatie solara foarte intensa, amplificata de apa, gheata sau zapada, de nisip sau de altitudine; ochelarii de soare prevazuti cu lentile categoria 4 nu trebuie utilizati pentru conducerea autovehiculelor.
Puteti testa calitatea ochelarilor de soare tinandu-i la distanta si urmarind, prin una dintre lentile, un reper. Daca imaginea se distorsioneaza atunci cand miscati ochelarul de jos in sus sau de la stanga la dreapta inseamna ca lentila este imperfecta.