pizap.com14399861785631

Pentru a achizitiona o pereche noua de ochelari trebuie sa tinem cont de mai multi factori, incepand cu alegerea perfecta a ramei si a lentilelor potrivite, estetice care sa ofere claritate maxima, din sticla minerala sau sticla organica cu proprietati optice deosebite.

Pentru ca lentilele ochelarilor sa fie estetice, in cazul dioptriilor mari, trebuie sa avem in vedere indicele de refractie.

Refractia este fenomenul de deviere a unei raze luminoase care strabate medii transparente diferite. Indicele de refractie reprezinta raportul dintre viteza de propagare a unei raze de lumina in vid si viteza ei ( prin materialul lentilei pe care-l strabate) in mediul respectiv din care provine.

Mai exact cum influenteaza indicele de refractie aspectul lentilelor?images (2)

Indicele de refractie este cel care determina gradul de subtiere al lentilelor, facandu-le estetice. Cu cat acest indice este mai mare, lentilele vor fi mai subtiri, mai usoare si vor ascunde puterea dioptrica a acestora.

Cel mai mare indice de refractie este 1.74, in cazul lentilelor organice si 1.90, in cazul lentilelor minerale.

Cei mai utilizati indici de refractie ai sticlelor organice sunt:

LentileSticla1

1.74 – reprezinta cel mai inalt indice de refractie al lentilelor organice sferice* si asferice*, indice care transforma lentilele cu dioptrii mari in lentile extrem de subtiri si estetice. Lentilele cu un astfel de indice prezinta o rezistenta ridicata la tensiune, facandu-le adecvate si pentru ramele de tip glazant si perivist, avand protectie UV 400, coeficient ABBE* 33 si o o densitate de 1,46 gr/cm3.

Lentile-subtiate-01

1.67 – reprezinta un indice de refractie inalt al lentilelor organice sferice si asferice, cu un design foarte subtire si elegant, puternic si flexibil, ideal pentru ramele fara cadru, de tip glazant si perivist. Campul vizual pentru lentilele asferice este mai mare cu pana la 40% decat cel al lentilelor organice cu indice standard. Lentiele cu acest indice de refractie asigura protectie UV 400, au un coeficient ABBE 32 si o densitate de 1,35 gr/cm3.

pub_illu_brytning_lenses

1.60 – reprezinta un indice mediu de refractie al lentilelor organice sferice si asferice, confortabile si estetice, ce pot fi prelucrate usor si fara riscuri, fiind recomandat montajului pe orice tip de rama, cu sau fara cadru. Lentilele asferice cu acest indice sunt cu pana la 30% mai subtiri decat lentilele cu indice standard. Indicele 1.60 asigura protectie UV 400, are un coeficient ABBE 42 si o densitate de 1,22 gr/cm3.

1.59 – reprezinta un indice de refractie al unui material organic, denumit si Policarbonat, cu o rezistenta mare la impact si rezistenta mare la tractiune, lucru care face ca lentilele confectionate din acest material sa poata fi montate pe toate tipurile de rame, atat cu cadru, cat si fara cadru. Acest material asigura protectie UV 400, are un coeficient ABBE 31 si o densitate de 1,20 gr/cm3. Are insa si un dezavantaj: are proprietati optice destul de slabe. Acest aspect este contrabalanasat de rezistenta mare la impact si tractiune.

1.76 lentila subtiata- lentile subtiri- lentile subtiate-- lentile foarte subtiri-lentile usoare- lentile cu protectie

1.53 – reprezinta un indice de refractie al unui material organic, denumit si Trivex, cu o rezistenta foarte mare la impact si tractiune, transparenta ridicata datorita coeficientului ABBE 45, dar si o densitate de 1,11 gr/cm3, datorita careia acest tip de lentile sunt cele mai usoare. Trivex-ul este lentila ideala pentru copii, fiind un material sigur, cu protectie UV 400, dar si pentru persoanele cu o viata activa precum sportivii.

1.50 – reprezinta indicele de refractie standard al lentilelor organice sferice si asferice, denumit si CR 39. Spre deosebire de ceilalti indici de refractie, 1.50 nu asigura aceeasi protectie UV, el avand o putere de absortie a UV de numai 360 nm, nu prezinta o rezistenta buna la socuri mecanice, ceea ce nu-l face adecvat pentru montajul in rame tip perivist si glazant (fara cadru). Printr-o exprimare mai dramatica putem afirma ca este un material depasit din punct de vedere tehnic dar este inca folosit deoarece are caracteristici optice rezonabile si un pret scazut avand un raport calitate-pret bun.

pub_illu_brytning_lenses

In ceea ce priveste indicii de refractie ai lentilelor minerale, acestia ajung pana la 1.90, ceea ce inseamna un grad inalt de subtiere. Fragilitatea lentilelor minerale creste odata cu indicele de refractie. Spre deosebire de lentilele organice cu indici de refractie mari, lentilele minerale indiferent de indici nu se pot monta pe orice tip de rama. Pentru acestea este necesar un montaj intr-un cadru intreg deoarece acestea sunt casante. Coeficientul ABBE al lentilelor minerale variaza intre 58 – la un indice de 1,52 si ajunge la 31- la un indice de 1,90. Asemenea lentilelor organice, lentilele minerale ofera protectie UV, partiala sau totala in functie de indicele de refractie si de producator.

lens_g

Datorita indicelui de refractie lentilele ofera o vedere mai buna si un aspect foarte placut. Ca urmare aceste lentile nu modifica dimensiunea ochilor nici la miopi, nici la hipermetropi.

Lentilele subtiate sunt de asemenea disponibile in varianta transparenta, colorata si fotocromatica. Tehnologia avansata permite si persoanelor presbite, celor carora li se recomanda lentile progresive, sa se bucure de aceste lentile estetice.

Datorita tehnologiei avansate, lentilele din sticla organica sunt net superioare celor minerale, datorita proprietatilor lor de a fii incasante si usoare. Lentilele de sticla sunt recomandate in cazuri exceptionale, ca de exemplu atunci cand pacientul lucreaza intr-un mediu cu temperaturi ridicate (peste 50°C) sau cu foarte mult praf.

 

 

Coeficient ABBE* – reprezinta gradul de imprastiere cromatica a luminii albe dupa trecerea printr-un mediu optic si transparent. Orice mediu optic si transparent este caracterizat de acest parametru. Globul ocular are un coeficient Abbe ce variaza in jurul valorii 40 – 43. Pentru ca un ochi sa transmita o imagine naturala a culorilor, trebuie ca mediul optic compensator sa aiba un coeficient Abbe mai mare sau egal cu al acestuia.

Sferic si Asferic* – acesti termeni se refera la geometria lentilei. Lentilele standard au design sferic, adica partea concava(interioara) a lentilei are o raza de curbura standard apropiata de cea ochiului. Orice material se poate fabrica in ambele variante de geometrie. Daca se opteaza pentru o lentila asferica, aceasta devine mai plata rezultand o lentila mai subtire si mai estetica pe acelasi material si la aceeasi dioptrie.

Slide20

sigla bun - Copy

13684 Total Views 1 Views Today
Lentilele estetice si proprietile acestora

2 thoughts on “Lentilele estetice si proprietile acestora

 • 24/04/2018 at 12:37 PM
  Permalink

  buna ziua ma interesează cam cât de subțiri arată aceste lentile -16 /-14

  Reply
  • 24/04/2018 at 1:50 PM
   Permalink

   Buna ziua. Lentilele se comanda si ne sunt trimise de la fabrica sub forma bruta. Noi le prelucram pe contur pentru a le da forma adecvata pentru a fi introduse in rama. Avand in vedere cele mentionate, nu va putem oferi informatii legate de grosimea lentilei finite doar pe baza dioptriilor iar grosimea lentilei brute este irelevanta. Va recomandam sa alegeti o rama cu dimensiunea locasului lentilei cat mai mica astfel incat lentila sa fie cat mai subtire (lentilele cu dioptrie negativa sunt subtiri la centru si groase la margine).

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *