Lentilele de contact reprezinta alternativa perfecta pentru ochelari. Milioane de oameni beneficiaza de avantajele acestora. Studiile si cercatarile efectuate de-a lungul anilor au facut posibil ca la ora actuala lentilele de contact sa poata corecta: miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia. Asemenea ochelarilor, lentilele de contact pot fi monofocale sau multifocale, oferindu-i purtatorului claritate indiferent de distanta la care priveste. Astfel lentilele de contact asigura o acuitate vizuala maxima, camp periferic mult mai larg decat ochelarii, nu se aburesc, nu cad, nu se deteriorioreaza, nu au de suferit la ploaie, deci ofera libertate de miscare atat in viata de zi cu zi, cat si in practicarea activitatilor sportive.

2

Exista multe tipuri de lentile de contact, iar alegerea lor se va face in functie de corectie dar si de modul de purtare. Tendinta actuala este catre portul lentilelor cu inlocuire zilnica, minimalizandu-se riscurile de aparitie a problemelor.

Alegerea optima atat pentru ochi cat si pentru stilul de viata propriu purtatorului trebuie facuta intr-un centru specializat, de incredere, de catre optometrist, cu proba, stabilindu-se parametrii esentiali cat mai exacti pentru adaptare si ingrijire. Sunt numeroase diferente intre lentilele de contact din punct de vedere al corectiei, al regimului de purtare, al materialelor din care sunt confectionate si al designului acestora.

Cele mai noi lentile de contact sunt confectionate din silicon-hidrogel care asigura atat oxigenare, cat si umectare. Acestea sunt foarte moi, subtiri si flexibile si cel mai important mentin hidratarea, deci sporesc confortul,  imitand forma ochiului purtatorului. Inlocuite cat mai frecvent, lentilele de contact, vor pastra intotdeauna senzatia de curat, proaspat si lejer. Nu exista limita de varsta pentru purtare – pot fi purtate atat de copii, cat si de varstnici, singura restrictie este prezenta unei contraindicatii, intolerante sau alergii.

Ingrijirea corecta, respectarea termenului de valabilitate si modului de purtare a lentilelor si examinarile periodice efectuate de optometrist sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii ochilor. Este vital ca toate tipurile de lentile de contact, inclusiv cele cosmetice sa fie alese cu ajutorul unui specialist si sa se tina cont ca nu se pot purta in comun cu altcineva.

3

Lentilele de contact se pot clasifica in doua categorii principale, in functie de posibilitatea de purtare:

-lentile de contact pentru purtare zilnica, pot fi purtate pe toata durata zilei si trebuie scoase in fiecare seara inainte de culcare. Unele lentile pentru purtare zilnica se arunca in fiecare zi, in timp ce altele sunt aruncate dupa una, doua sau patru saptamani. In cazul in care lentilele sunt refolosite trebuiesc curatate si dezinfectate inainte de urmatoarea purtare;

– lentilele de contact cu purtare extinsa, sunt folosite peste noapte pana la finalul perioadei de utilizare conform recomandarii specialistului;

In urma unui control specific, pacientul va stabili impreuna cu optometristul datele tehnice si modul de purtare al lentilelor.

Sfatul nostru in calitate de specialisti este sa va achizitionati lentilele de contact,  fie ele de vedere sau cosmetice, precum si solutiile de intretinere, numai din magazinele de optica medicala, in urma unei testari. Numai asa veti avea siguranta unei vederi clare, unui comfort sporit si nu vor aparea probleme patologice. Nu va puneti sanatatea ochilor in pericol!

sigla bun - Copy

 

2969 Total Views 1 Views Today
Lentilele de contact – o alternativa a corectie oculare
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *