Traim intr-o lume digitala! Invatam, ne relaxam, lucram de dimineata devreme pana seara tarziu cu smartphone-uri, tablete, laptop-uri, monitoare cu ecran plat, console, televizoare, led-uri, intr-un cuvant dispozitive digitale.

Ochii nostrii sunt din ce in ce mai expusi la lumina artificiala, lumina vizibila cu intensitate ridicata. Spectrul luminii artificiale este neechilibrat in comparatie cu spectrul luminii naturale. Sursele de lumina artificiala emit radiatii vizibile cu lungimi de unda mici cunoscute sub numele de lumina albastra.

visible light

Solicitarea continua intre text, imagine, miscare, ilustratie, deci expunerea intensiva, cumulativa si prelungita la lumina albastra are drept consecinte: ochi stresati, iritati, uscati, vedere incetosata, oboseala, chiar durere. Ochii stresati pierd contrastul, produc insomnii, ba chiar pot duce la accentuarea afectiunilor cristaliniene si retiniene (cataracta, maculopatie, degenerescenta etc.).

screen480x480

In aceste conditii, specialistii recomanda lentile cu filtru office sau lentile cu tratament “blue”.

Lentilele office sunt lentile cu filtre speciale, cu o mica coloratie, de 10-15%, in nuante naturale de verde, maro sau albastru, si dupa cum spune si denumirea lor, acest tip de lentile ofera protectie in fata monitorului de calculator si un confort visual sporit.

Specialistii marilor producatori de lentile, in urma a numeroaselor studii efectuate, au dezvoltat lentilele cu tratament inovativ “blue” cu rol de neutralizare a luminii albastre, optimizare a contrastulului imaginii, reducere a efectului de stralucire, perceptie naturala a culorilor si confort vizual sporit.

Computer glasses

Prin comparatie cele doua tipuri de lentile au acelasi rol, acela de a reduce cantitatea de lumina albastra-violet care ajunge la ochi dar o fac prin doua moduri diferite. Lentilele cu filtru office realizeaza efectul dorit cu ajutorul coloratiei specifice prezente in masa acestora, coloratie  care este considerata de unii oameni ca fiind inestetica si deranjanta. Lentilele cu tratament “blue” sunt perfect transparente filtrul fiind reprezentat de un tratament antireflex special aplicat pe suprafata acestora. Putem identifica usor acest tip de lentile datorita reflexiilor albastre de pe suprafata lor. Tratamentul “blue” vine la pachet si cu alte avantaje: poate fi aplicat pe orice tip de lentila – monofocala, bifocala, degresiva, progresiva, cu orice dioptrie si cu orice indice de refractie (atat timp cat producatorul are disponibil acest tratament) iar intretinerea lentilelor este foarte usoara.

Asadar, lentilele care filtreaza lumina albastra pot deveni un plus pentru cei ce au nevoie de ochelari pentru corectia viciilor de refractie dar pot fi si un “instrument de protectie” pentru cei ce nu au nevoie de ochelari mai ales in cazul acestia acuza dureri de cap, vedere incetosata sau ochi uscati in urma expunerii indelungate la lumina artificiala.

sigla bun - Copy

 

 

 

 

16110 Total Views 1 Views Today
Lentila ideala pentru lumea digitala
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *